Terug naar overzicht
07 december 2023
- Bas Bijlsma

Uitblinkers van de A+A Beurs 2023

Van 24 tot 26 oktober is Industrieel Klimmen op bezoek geweest op de A Plus A beurs. De grootste PBM en algemene veiligheidsbeurs ter wereld.   

Maar wat is de A+A beurs?  

Het evenement omvat een breed scala aan onderwerpen, van gezondheidsmanagement op het werk en persoonlijke beschermingsmiddelen tot werkplekontwerp en operationeel veiligheidsbeheer.Het biedt ook het grootste platform voor werkkleding en bedrijfskleding. De A+A beurs is een geweldige kans om de nieuwste trends en innovaties op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk te ontdekken. Dus Industrieel Klimmen kon daar natuurlijk niet ontbreken, want wij zijn graag op de hoogte om onze klanten de nieuwste en slimste manieren te bieden om rust van geest te creëren.  

De stands 

En wat hebben we veel gezien daar. 17! hallen gevuld met de laatste trends op bedrijfskleding, handschoenen en ietwat vreemde modeshows met de nieuwste werkschoenen en de laatste mode bij brandweerpakken. Maar uiteraard waren wij daar voor de nieuwste snufjes op het gebied van valbeveiliging in de breedste zin van het woord.  

Petzl 

Uiteraard zijn we langs gegaan bij Petzl. Een altijd degelijke fabrikant die ook altijd verbeteringen blijft doorvoeren aan alle productlijnen. Verbeteringen waarvan pas als je ze hoort en ziet denkt, “oh maar dat is slim en een vooruitgang”. Om maar wat voorbeelden eruit te pakken; Met de XENIA komt er een nieuwe krachtige hoofdlamp bij die met een stevige accu achterop o.a. ook voorzien is van een rood achterlicht voor extra veiligheid.

De Bucket tassen waren natuurlijk al vernieuwd maar nu zijn in 2024 ook de transport/portage tassen aan vernieuwing toe. Met duidelijkere verschillen in de maten maar ook meer overeenkomsten in het uiterlijk en functionaliteit. Verbeterde banden en sluiting is maar een deel van de opfrisbeurt.

En vanaf een bepaald moment in 2024 komen alle vallijnen met een vernieuwde en significant kleinere (en dus lichtere) valdemper. Voor wie bekend is met het huidige model, worden ze grofweg 50% kleiner.

Natuurlijk is Petzl een welbekende naam en weten alle specialisten in het hoogtewerk allang hun weg naar het merk te vinden. Maar juist op de grote markt waar niet perse afdaalapparaten, katrollen en honderden karabiners worden gebruikt wil Petzl nu ook zijn naam gaan vestigen. Denk aan werken op een dak of in een hoogwerker. Onder andere door het aanbieden van sets willen ze daar een grote stap in gaan maken. Kijk hier het interview met Reinout van Petzl over dit onderwerp.  

Skylotec 

Een van de stands die echt de show stal was Skylotec. Dit merk pakt altijd goed uit met nieuwe producten in allerlei categorieën en een indrukwekkende stand met demonstraties en de mogelijkheid om sommige producten zelf te proberen. Wij hadden vooraf drie producten welke we nader wilde bekijken en die ook echt de moeite waard bleken.

Conrest Stretcher 2.0

De Conrest Stretcher is een bekende en populaire oprolbare brancard en Skylotec heeft deze nog maar weer eens verbeterd op allerlei kleine punten. Om maar een voorbeeld te geven hebben ze gewerkt aan de positie van de banden waarbij sommige op de 1.0 versie bij een bepaalde belasting vervelend rond het hoofd konden zitten. Dat is nu opgelost.

Raptor Valblokken

Goed nieuws vonden wij ook, is dat de Raptor valblokken weer terug in het assortiment zijn. Deze lijn valblokken is helemaal compleet en nu zelfs uitgebreid met varianten die een reddingsfunctie hebben. Het unieke aan de Raptor serie is dat ze zeer inspectie vriendelijk zijn. Een duidelijke groen/rood indicator geeft aan of het valblok nog geschikt is voor gebruik en het hoeft slechts eens in de 5 jaar naar Skylotec toe voor intern onderhoud. En de prijzen zijn ook nog eens heel competitief.

ICX

De showstopper was echter het kleine broertje van de ACX (een elektrisch stijg- en afdaalapparaat), de ICX. Kleiner en lichter in formaat, lagere WLL maar met een ontzettend scherpe prijs van €6500 slechts de helft van de ACX. Door een samenwerking met Husqvarna heeft Skylotec de prijs van de onderdelen en zeker die van de accu’s sterk weten te drukken. Bovendien zijn accu’s voor deze machine makkelijk verkrijgbaar, want deze worden geproduceerd door, inderdaad, Husqvarna, een grote speler op gebied van zwaar elektrisch gereedschap. Bij wijze van spreken kan je de accu straks halen bij de bouwmarkt op de hoek (mits die Husqvarna levert natuurlijk). Ook de ICX komt in een stevige kist en met een afstandbediening. Al is het bereik daarvan met 50m wel minder als die van de ACX. Natuurlijk is ook de accucapaciteit kleiner en daarmee de werktijd korter, maar met de goedkopere accu’s heb je er makkelijker meer liggen om te wisselen.

Uiteraard is de ICX bij ons al te bestellen op de website met een geschatte levering in april 2024. Wij hebben er zelf alvast 10 in bestelling staan omdat we verwachten dat er zeer veel vraag naar de ICX gaat zijn. Voor iedereen die de ACX overwoog maar werd tegengehouden door de hoge prijs is dit het apparaat waar je op wachtte. Bekijk hier het interview met Skylotec.  

3M 

Wist je dat 3M niet alleen maar Post-its maakt, maar ook marktleider is op het gebied van werken op hoogte? Met slimme oplossingen is 3M in staat om een totaaloplossing te bieden op het gebied van al jouw werkzaamheden. Goed nieuws is dat de R550, een van de originele centrifugaal afdaalapparaten nu weer terug is in het assortiment. Al zijn ze pas vanaf maart 2024 weer echt volop verkrijgbaar.

Sinds jaar en dag bedient 3M binnen de Protecta lijn van materialen ook de meer unieke doelgroepen. Focusgebied voor ons was dit jaar het assortiment voor lassers. Je kunt je bedenken dat lasspetters op regulier nylon ervoor zorgen dat je harnas of vallijn binnen enkele momenten rijp kunnen zijn voor de afvalbak. Binnen de Protecta lijn zijn er dan ook harnassen en vallijnen van Kevlar. Duurder in aanschaf maar wel hittebestendig. In dit interview vertelt de vertegenwoordiger er alles over.  

Heb je mensen in dienst die laswerkzaamheden op hoogte verrichten en wil je dergelijke materialen wel eens proberen. Wij hebben 1 set bij onze verhuurmaterialen. Dat betekent dat je zo’n dure set voor slechts €50,- per dag kan huren. Of met aantrekkelijke kortingen als het om meerdere dagen gaat. Kijk hier op onze website of neem contact op met service@industrieelklimmen.nl

We hebben daar te veel gezien om allemaal in één blog te schrijven. Kom daarom gerust eens langs in de winkel in IJmuiden om ons meer te vragen over de nieuwste ontwikkelingen binnen onze mooie branche. De koffie staat altijd klaar! 

Maar waar staat A+A nou voor?

Voor dat antwoord verwijzen we je graag naar een van de interviews die we daar hebben gehouden met onze leveranciers.