Een uitgebreide kijk op de Petzl Vertex helm, materiaal
Terug naar overzicht
17 september 2020
- Stephan Twisk

Een uitgebreide kijk op de Petzl Vertex helm

De Vertex serie is een goed lopende helm van Petzl. Op vele plekken waar op hoogte wordt gewerkt zal je ze tegenkomen. Ook wij hebben voor dit model gekozen als uitleenhelm tijdens onze trainingen. Vanwege de verschillende beschikbare duidelijke kleuren kunnen we zo een prettig onderscheid maken tussen cursist en instructeur. Blauw is voor de cursisten en rood voor de instructeurs. Dan is altijd snel duidelijk wie je een vraag kunt stellen en wie verantwoordelijk is. Zoek gewoon de rode helm.

Waarom wij de Petzl Vertex Vent helm gebruiken

Nou heeft Petzl natuurlijk ook nog de Strato serie. En velen zullen die comfortabeler vinden als de Vertex. Waar bij de Vertex de helm op je hoofd rust door een web van banden is dat bij de Strato een stevig stuk schuim. Dat zit stabieler. Mocht je langere tijd de helm moeten gebruiken, of meerdere dagen achter elkaar een hele dag, dan vind je dat misschien wel prettiger. Tijdens onze trainingen is het echter nooit meer als een paar uur. En daarnaast is de kleinere hoeveelheid comfortstof bij de Vertex op termijn ook hygiënischer natuurlijk. Zeker als steeds een ander persoon de helm gebruikt van hoogzomer tot hartje winter.

Wat kan je nou nog meer schrijven over een helm?

Je zou het niet denken maar een helm heeft anno 2020 heel veel details, functies en mogelijkheden. Het is een heel eind verwijderd van de gewone bouwhelm die je op bouwplaatsen ziet. En natuurlijk hebben we het over werken op hoogte en dus hele andere risico’s. Een gewone bouwhelm heeft bijvoorbeeld al geen kinbandje en valt daarom direct af voor werken op hoogte. Wat de Vertex dan wel weer multi-inzetbaar maakt is het in breeksterkte aan te passen kinbandje. Een ‘zachte’ stand van 25kg voor werk op de grond, zodat als je ergens achter blijft hangen je geen kans loopt op wurging. En een ‘sterke’ stand van 50kg voor werk op hoogte omdat je dan ook bij een val natuurlijk je helm niet wilt kunnen verliezen.

Petzl Vertex Vent helm accessoires

Werk je vaak in de warmte of ben je gewoon een heethoofd ? dan biedt de Vertex Vent wat extra ventilatiemogelijkheden met afsluitbare gaten aan de zijkant. Let echter wel op je eigen veiligheid met betrekking tot het werk dat je doet. Een open gat in je helm is immers een risico. Er kunnen gevaarlijke stoffen, zoals bijvoorbeeld lasspetters, naar binnen vallen. Dus kies de juiste helm bij het werk dat je doet. Oké leuk, en is dat het dan hoor ik je denken. Nou, uiteraard niet, dan zouden we wel heel snel klaar zijn. Kijk maar eens naar deze afbeelding van Petzl voor de accessoires die mogelijk zijn bij deze helm. En dan staat de mogelijkheid tot bevestiging van gehoor bescherming er nog niet eens op.

De “nape protector” is een nek flap die bescherming biedt tegen zon en regen en is in twee kleuren beschikbaar. Er zijn zoals je kunt zien een aantal vizieren beschikbaar, maar welke er niet op staat is het lasmasker dat te krijgen is en op dezelfde manier bevestigt als de vizieren. Een laatste interessante om te noemen zijn de beschrijfbare stickers waar je met een watervaste stift op kunt schrijven. Doe je dit namelijk direct op de helm zonder die sticker, dan is je helm de volgende keer direct afgekeurd wegens chemische verontreiniging. En dat zou natuurlijk zonde zijn.

Wil je meer zien van de Vertex helm? Op ons YouTube kanaal kan je de Vertex helm uitgebreid bekijken.

YouTube video Petzl Vertex helmen