3x een ?L? om je Sling weg te gooien, keuring
Terug naar overzicht
07 november 2020
- Stephan Twisk

3x een ‘L’ om je Sling weg te gooien

Als textiel product zijn er verschillende oorzaken die je ertoe kunnen brengen om je sling weg te gooien of te vervangen. In dit artikeltje drie reden om dat te doen.

Leeftijd

Bij flink gebruik zal je misschien maar een paar maanden doen met je sling voordat die weggegooid wordt. Maar het is altijd een goed idee om te onthouden dat de maximale levensduur van alle textiel 10 jaar is. Sommige fabrikanten wijken daar heel af en toe van af, maar dan altijd naar beneden. Dus ook al heeft je sling 10 jaar in de kast gelegen, dan nog moet die weg. Niet dat het perse onveilig is maar voor slings van die leeftijd zal je geen keuringscertificaat meer krijgen en kan je er dus niet meer mee werken.

Levenseinde

Zoek je bij Google op ‘damaged textile sling’ en je krijgt een overvloed aan gruwelijke afbeeldingen waarbij iedere weldenkende gebruiker direct de sling in de prullenbak zou gooien. Aantasting door zuren, gesmolten stukken of gewoon doorgesneden. Niemand zal bij dat soort aanblikken denken dat die nog wel een klusje mee kan. Waar dit artikel over gaat zijn echter niet die hele grote en duidelijke beschadigingen maar juist de sluipende, niet overduidelijke maar potentieel net zo dodelijke beschadigingen. Als keurmeester ben ik hier zeer alert op. Dubbel zo sinds mijn training waarin we slings met verschillende graden van beschadiging in een trekbank staken. Waarna vervolgens bleek dat zelfs kleine schuurplekken al snel een 10% reductie in breeksterkte betekenden.

Beschadigingen bij slings

Nylon Sling breektesten Brak bij
Opgave fabrikant 24kN
Onbeschadigde sling 30kN
25% doorgesneden 19kN
50% doorgesneden 12kN
Lichte schuurplek 18kN
Zware schuurplek 16kN
Smeltplek 1kN gesmolten stuk, 15kN andere zijde
Doorweekt met water 27kN

 

Het eerste dat opvalt bij deze getallen is dat de breeksterkte van de onbeschadigde sling 30kN was. Dit terwijl de fabrikant 24kN op geeft. Daar is een hele simpele verklaring voor. Zekerheid. 99 uit 100 slings zal een sterkte hebben van rond die 30kN maar de 10e zal breken bij 24kN. Het is echter nooit lager, hoe veel je ook test. De productlijn is dan zo sterk als de zwakste schakel dus wat zeker is is dat alle slings die 24kN aan kunnen.

Dan de voor de hand liggende weggooi redenen. Een snee. Een enorme afname van de breeksterkte is het gevolg zelfs bij een relatief kleine snee van 25%. Hier wil je niet aan hangen, deze zijn duidelijk aan hun levenseinde.

Je hebt ze ongetwijfeld wel eens gezien. Slings met een ruw stukje, een lichte schuurplek. Alsof die een paar keer langs een betonnen rand is geschuurd. Ziet er niet heel ernstig uit toch. Moet vast wel kunnen om die nog gewoon te gebruiken. Doen we altijd immers…….  Maar ook hier zie je aan het cijfer dat een lichte schuurplek zelfs nog iets erger is als een snee van 25%. Opzienbarend, of niet. Dan denk je nog wel een keer na voor je hem opnieuw in gebruik neemt.

schuurplek bij sling
Schuurplek bij sling

Slings worden in allerlei situaties gebruikt en dus kan het gebeuren dat je hem om een hete pijp heen slaat waardoor het textiel een beetje smelt. Je kan zien dat dit is gebeurt als er een stug en glanzend laagje op het textiel zit. Dit is funest voor de breeksterkte. Daar blijft helemaal niks van over en zou je zelfs met de hand nog kapot kunnen trekken als je flink kracht kan zetten.

Een laatste interessante uitkomst is dat een doorweekte sling 10% van zijn breeksterkte verliest. Goed om te weten is dat die sterkte weer helemaal terugkomt zodra je sling is opgedroogd, hoef je hem toch niet altijd weg te gooien. Maar laat hem natuurlijk wel altijd goed opdrogen, anders kan er weer schimmel in komen en moet hij alsnog de prullenbak in.

Leven

Misschien wel de beste reden van allemaal. Vertrouw je het niet meer helemaal, is je materiaal licht beschadigd of heeft het 3 jaar op de plank gelegen. Doe het gewoon niet. De paar euro die een nieuwe sling kost is het niet waard om in het echt te gaan testen of die je gewicht nog wel houdt. Uiteindelijk hang je vaak je eigen leven of dat van een ander aan een stukje textiel. En het is waar, ze kunnen verschrikkelijk veel hebben. Maar uiteindelijk moet je ook loslaten, het is tijd voor een nieuwe** 😊.

** nieuwe sling, niet een nieuwe collega