9 tips om de levensduur van je materiaal te maximaliseren, keuring
Terug naar overzicht
17 maart 2021
- Stephan Twisk

9 tips om de levensduur van je materiaal te maximaliseren

Natuurlijk laat je al je PBM (Persoonlijke Beschermings Materialen) voor welke de wet dat voorschrijft jaarlijks keuren. Maar uiteindelijk is dat toch niet meer als een momentopname. Je kan de dag na de keuring een val maken en dan toch je harnas moeten afschrijven, of verf op je helm krijgen en je helm toch moeten weggooien. Onvoorziene omstandigheden zal je kortom altijd wel hebben. En buiten een goede voorbereiding op je klus door zoveel mogelijk van deze risico’s te onderkennen en er maatregelen tegen te treffen, kan je er niet veel tegen doen.

Maar wat je wel kan doen is voor, tijdens en na je werk goed voor je materiaal zorgen. In dit artikel willen we jullie een aantal tips meegeven die kunnen helpen om het maximale uit je materiaal te halen. Dit doen we voor 3 verschillende PBM. Namelijk harnas, helm en karabiner. De tips die daaruit komen kun je natuurlijk ook op andere materialen toepassen. Immers is alles gemaakt van textiel, kunststof en metaal. Of een combinatie daarvan.

Opslag

1. Hoog, droog en ingepakt

Voor we aan die specifieke tips toekomen eerst een paar algemene regels over opslag of vervoer van je materialen. Per definitie is het verstandig om je spullen in een tas te bewaren waar het beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Dat kan water of andere vloeistoffen zijn. Maar ook aan gewoon zonlicht zou je je materialen niet onnodig bloot moeten stellen. Natuurlijk leg je ook je spullen niet willekeurig ergens in een hoop op de grond. Daar wordt het sowieso smerig en kan het ook makkelijker beschadigen.

Zorg er in je tas voor dat er ook geen scherpe objecten in contact kunnen komen met textielen materialen. En vergeet niet om spullen die nat zijn geworden eerst aan de lucht te laten drogen voor je ze weer voor langere tijd in de tas stopt.

Harnas

2. Voorkom slijtage

Een vaak voorkomende reden van afkeur bij een inspectie is schuurplekken op het textiel. Daar heeft dan bijvoorbeeld het ruwe oppervlak van de schroef van een karabiner veelvuldig overheen geschoven. Als je materiaal aan je harnas vastmaakt leer jezelf dan dus aan om even te kijken of er niks klem komt te zitten of bijvoorbeeld op een vreemde manier gedraaid waardoor een ruw metalen oppervlak kan gaan schuren op een bepaalde plek op het textiel.

3. Niet schrijven

Ga niet met bijvoorbeeld een watervaste stift zomaar ergens op je harnas schrijven, dan is die de volgende keer meteen afgekeurd. De meeste harnassen zullen wel een aangewezen plek hebben om bijvoorbeeld je naam op te schrijven. Alleen daar mag je dus schrijven.

4. Schoonmaken

Verf op textiel is ook geen goed idee en kan afkeur betekenenOngetwijfeld gaat je harnas vies worden. Maar als het modder of zweet is en geen chemische verontreiniging zoals die watervaste stift of bijvoorbeeld olie, dan kan je de levensduur van je harnas verlengen door die gewoon een beetje schoon te maken. Je mag de meeste harnassen schoonmaken met lauwwarm water en eventueel PH neutrale zeep. En met een lichte borstel (GEEN STAALBORSTEL) kan je nog iets beter schoonmaken. Ga er van uit dat een wasmachine absoluut NIET mag! Kijk voor de zekerheid altijd even de handleiding na van de fabrikant. Daar staat precies in wat wel en niet mag.

5. Metalen onderdelen

Metaal kan onderhevig zijn aan corrosie. Bij een harnas is dat niet anders. Werk je in een omgeving waar de omstandigheden daar veel invloed op hebben, zoals op zee, hou dit dan zelf goed in de gaten. Zeker de gespen waar de stelbanden doorheen lopen zijn hier vaak gevoelig voor. Maar ook de grote D-ringen. Want corrosie betekent potentieel verzwakking van het metaal, maar daarnaast verandert het oppervlak ook en waar dat in contact komt met textiel is dit nadelig voor de levensduur van het textiel.

Verf op textiel is ook geen goed idee en kan afkeur betekenen

Helm

6. Stickers

Het is heel simpel, plak geen stickers op je helm. De lijmlaag onder de meeste stickers kan nadelig zijn voor het kunststof van je helm. Zien wij een helm ter keuring met stickers erop, dan is die meteen afgekeurd. Wil je toch je naam kunnen schrijven op je eigen helm dan zijn er beschrijfbare stickers zonder weekmakers die je wel veilig op je helm kunt plakken.

7. Verf

Verf op je helm is directe afkeur. Net als bijvoorbeeld cement of andere schadelijke stoffen. Dit kan je voorkomen door het gebruik van een doorzichtige beschermkap.

Gopro bevestiging op je helm? Vraag even na hoe je dat kunt doen zonder afkeur tot gevolg

Karabiners

8. Corrosie

Bij metalen onderdelen een belangrijke reden voor afkeur. Want door corrosie kunnen sluitingen vastlopen, het metaal kan sneller slijten of door onregelmatig slijten gevaarlijk worden voor bijvoorbeeld touw dat eroverheen moet lopen. Er kunnen wat scherpe randjes ontstaan. Zorg dat je dit regelmatig zelf controleert zodat niet ook je touw onnodig te lijden heeft.

9. Smerigheid

Natuurlijk moet je zorgen dat er geen dikke lagen cement aan je karabiners gaan kleven. Maar ook zoiets als zand in het draaimechanisme van de sluiting kan deze tot disfunctie krijgen. De sluiting moet onder alle omstandigheden en vanuit elke tussenstand vanzelf teruggaan naar helemaal afgesloten. En met smerigheid erin kan het gebeuren dat je de sluiting zo kunt zetten dat die open blijft staan. Geen goed idee natuurlijk. Maar ook een karabiner mag je gewoon afspoelen om hem weer een beetje schoon te maken.

Conclusie

De conclusie mag wel duidelijk zijn. Houd je materiaal zo goed als mogelijk schoon en vermijd contact met verontreinigende of chemische stoffen. Bij de helm al genoemd bestaan er daarvoor beschermkappen. Maar ook touw of slings kun je beschermen met daarvoor ontworpen hoezen. En kies natuurlijk het juiste materiaal voor je werk. Misschien is voor jou een metalen sling wel beter of duurzamer als een variant van textiel. Of kun je beter kiezen voor een schroefkarabiner als een 3-weg sluiting.

Heb je advies nodig dan mag je natuurlijk altijd bellen, mailen of langskomen in onze showroom waar je de spullen ook meteen mag uitproberen in onze trainingshal.