Terug naar overzicht
02 oktober 2024
- Robert Peters

Duurzaamheid? Recycling, Upcycling en Downcycling

Duurzaamheid is iets wat ons ook bezig houdt. Zo krijgen we regelmatig de vraag of er recycling mogelijk is van oude producten. Wij begrijpen de vraag voor mogelijk inruil goed en we zien ook een beweging richting duurzaamheid in de wereld van valbeveiliging waarbij fabrikanten mogelijkheden hiertoe onderzoeken. Zo ontstaan er bijvoorbeeld initiatieven voor upcycling van restmaterialen. In dit blog willen we je hierover verder informeren.

Wat is Recycling, Upcycling en Downcycling?

Recycling en Downcycling

Recycling is het proces waarbij materialen die als afval worden beschouwd, worden verwerkt tot nieuwe producten. Dit kan variëren van het hergebruiken van grondstoffen tot het omzetten van materialen in minder waardevolle producten, wat bekendstaat als downcycling.

Upcycling

Upcycling, aan de andere kant, is een vorm van recycling waarbij oude producten, delen daarvan, of restanten van grondstoffen worden omgevormd tot nieuwe producten met een hogere waarde of kwaliteit. Upcycling bevordert niet alleen de creativiteit, maar vermindert ook de behoefte aan nieuwe grondstoffen, wat leidt tot lagere CO2-uitstoot en minder afval.

Geen recycling door fabrikanten

In de context van valbeveiliging kan recycling betekenen dat oude beveiligingssystemen of materialen worden gerecycled tot nieuwe componenten voor veiligheidsuitrustingen. Helaas is de stand van zaken op dit moment dusdanig dat er bij onze fabrikanten geen effectieve recycling of inruil mogelijk is voor valbeveiligingsmaterialen.

Materialen voor valbeveiliging zijn veelal producten uit PBM categorie 3. Officieel wordt die categorie omschreven als: “persoonlijke beschermingsmiddelen tegen risico’s die zeer ernstige gevolgen kunnen hebben en die niet ongedaan gemaakt kunnen worden”. Simpel gezegd: als er iets mis is met deze materialen kan je flink bezeren of zelfs dood gaan! Dit soort materialen moeten natuurlijk van hoge kwaliteit zijn om ze bij hoogtewerk te kunnen gebruiken. Fabrikanten vinden het op dit moment nog lastig om voor oude of gebruikte materialen deze vereiste kwaliteit te waarborgen die hoort bij PBM uit categorie 3.

Recycling en downcycling door Industrieel Klimmen

Klimmateriaal voor andere toepassingen (downcycling)

Alhoewel we begrip hebben voor de opstelling van fabrikanten over recycling, zoeken we evengoed zelf ook naar manieren om meer leven te halen uit hetzelfde materiaal. Zo kijkt Industrieel Klimmen voor oude klimmaterialen actief naar alternatieve toepassingen, bijvoorbeeld als cursusmateriaal voor verschillende trainingen of demonstraties. Ook doneren we zo nu en dan bijvoorbeeld touw aan de lokale scouting wat gebruikt wordt om vlotten te bouwen.

Dit is een voorbeeld van downcyling: aangezien het materiaal nu een heel andere toepassing krijgt, is het tóch nog functioneel materiaal, ook al is het niet meer geschikt voor gebruik als PBM in categorie 3.

Opnieuw gebruiken van verpakkingsmateriaal (recycling)

Verder proberen wij verpakkingsmateriaal zoveel als mogelijk te hergebruiken; recycling dus. Daardoor kan het zijn dat je een gebruikte doos van ons ontvangt. Dat ziet er misschien net even minder mooi uit, maar dat scheelt op de lange duur wel een paar bomen die niet omgekapt hoeven te worden!

Voorbeeld van upcycling

Alhoewel recycling nog moeilijk is voor fabrikanten, zien we wel dat er initiatieven ontstaan voor upcyling van restmaterialen. Een mooi voorbeeld hiervan is de fabrikant Teufelberger die het duurzame Chameleon touw op de markt brengt.

Teufelberger Chameleon semi-statisch touwTeufelberger 11mm CHAMELEON ECO ROPE, hijsen klimmen speciaal touw

Het Teufelberger Chameleon touw wordt gemaakt van ge-upcyclede vezels. Dat betekent dat (nieuw) restmateriaal van allerlei kleuren touw wordt opgevangen en later wordt samengevoegd om dit nieuwe touw te maken.

Door deze bijzondere manier van produceren is de kleur van het touw een mengelmoesje en zal deze ook bij iedere levering iets anders zijn. Op deze manier wordt er verantwoorder omgegaan met grondstoffen die anders als afval weggegooid zouden worden, maar nu duurzaam gebruikt worden in dit bijzondere touw.