FAQ

Veelgestelde vragen over keuring

Algemene vragen

Moet ik mijn spullen die gekeurd moeten worden sturen naar IJmuiden of naar Wormerveer?

Voor kleine hoeveelheden kun je je zending naar onze locatie in IJmuiden sturen. Voor grotere hoeveelheden en complexe apparatuur maak je gebruik van onze vestiging in Wormerveer.

Denk hierbij aan apparatuur zoals:

  • Valstopblokken
  • Reddingsapparaten
  • Runners voor laddersystemen

Regel hier gelijk je keuring.

Heb je twijfels of vragen? Neem gerust contact met ons op.

Waar kan ik mijn keuringscertificaten vinden?

Je kunt de keuringscertificaten vinden in het online keuringssysteem Inventar.

Klik hier om naar Inventar te gaan. 

Wat gebeurt er met de afgekeurde spullen?

Als een artikel is afgekeurd, labelen we het eerst als “afgekeurd” zodat meteen duidelijk is dat het niet meer gebruikt mag worden. Daarna nemen we contact met je op om te overleggen of het artikel of onderdeel vervangen moet worden.

Wil je het artikel niet terug? Dan kun je dat gewoon even laten weten.

Hoe lang duurt het voor ik mijn spullen terug heb?

We streven ernaar om je spullen zo snel mogelijk terug te sturen, meestal binnen een werkweek. Bij ingewikkelde spullen (zoals valstopblokken en reddingsets) kan het wat langer duren.

Duurt het langer? Neem dan gerust contact op.

Kan ik blijven wachten tot de Keuring klaar is?

Dat kan, zolang de keuring die dag nog klaar is. Het is handig om van tevoren te vragen hoe lang het ongeveer gaat duren, zodat je niet te lang hoeft te wachten. We zorgen natuurlijk ook graag voor een kopje koffie of thee.

Wat kost mijn keuring?

De actuele prijzen staan op de pagina van Keuring onder het het tabje Tarieven. Click hier om naar de actuele tarieven te gaan.

Welke materialen inspecteren jullie?

Wij keuren valbeveiliging van bijna alle merken, waaronder de meest gerenommeerde merken als Petzl, Skalt, Beal, Skylotec en Heightec. Daarnaast inspecteren we ladders, trappen, rolsteigers en elektrisch arbeidsmiddelen.

Industrieel Klimmen voert onder andere keuringen van de volgende arbeidsmiddelen graag voor u uit:

  • NEN-EN365: Valbeveiliging
  • NEN-EN2484: Mobiele klimmiddelen
  • NEN-EN3140: Electrische arbeidsmiddelen

Click hier voor een uitgebreide lijst.

Is er een handleiding voor Inventar?

Ja die vind je op de pagina Keuring onder het tabje Online Keuringsysteem. Click hier om naar Online Keuringsysteem te gaan.

Techische vragen

Wordt mijn helm afgekeurd als er een sticker op zit?

Ja, de meeste stickers bevatten weekmakers, stoffen die ervoor zorgen dat plastic na verloop van tijd broos kan worden. Daarom wordt het afgeraden om zelf stickers op je helm te plakken. Er zijn echter ook stickers zonder weekmakers, die vaak worden gebruikt om bedrijfslogo’s op helmen aan te brengen.

Hoe zit het met verfvlekken op mijn harnasgordel?

Vlekken van verf op je harnas of gordel worden afgekeurd. Uitzondering hierop zijn de onderdelen die voor comfort zijn ontworpen. Aangezien chemische middelen het materiaal kunnen aantasten, keuren wij dit wel af op de onderdelen die onder spanning komen te staan.

Hoelang gaat mijn touw mee?

Je touw kan meestal wel tot 10 jaar meegaan, zolang het elk jaar wordt gecontroleerd door onze keurmeesters. Zij kijken dan of het touw nog veilig is voor gebruik. Sommige touwen gaan langer mee, andere wat korter. Het is daarom slim om even de handleiding door te nemen of een van onze medewerkers om advies te vragen.

Moet ik mijn materialen schoon aanleveren?

We willen je vragen de materialen netjes en schoon aan te leveren, afgestoft en droog is voldoende, ze hoeven niet te glimmen. Als wij ze moeten schoonmaken, komen er wel extra kosten bij voor de keuring.

Mag ik ook zelf mijn spullen keuren?

Je mag de spullen controleren alleen als je competent bent. Zie onze cursussen om competent te worden.

Beschikbare cursussen:

Is er een verschil in levensduur met de materialen die ik gebruik?

Het verschil zit ‘m in de materialen. Harde materialen zoals staal of aluminium gaan vaak superlang mee en hebben geen echte houdbaarheidsdatum. Zachte materialen, zoals stof of plastic, gaan meestal rond de 10 jaar mee. Het is daarom handig om in de handleiding te controleren hoe lang het mee gaat of een van onze medewerkers om advies te vragen.

Heb jij een andere vraag? Laat het ons weten!